Kaczynski: Nie je dôležitá veľkosť štátov, ale ich vôľa spolupracovať

04.12.2007 Kežmarok

Kežmarok 3. decembra (TASR) - Poľský prezident Lech Kaczynski sa v sprievode slovenského kolegu Ivana Gašparoviča stretol v závere dnešnej pracovnej návštevy na Slovensku s predstaviteľmi Euroregiónu Tatry a mesta Kežmarok.
Prezident Gašparovič vyzdvihol slovensko-poľskú spoluprácu v rámci Euroregiónu. Ako povedal, aj vďaka spolupráci so susedmi a štátmi Európskej únie patrí dnes Slovensko medzi dynamicky sa rozvíjajúce krajiny. Darí sa mu zvyšovať hrubý domáci produkt a výrazne znižovať nezamestnanosť. Vzhľadom na rozlohu krajiny by sa malo Slovensko v budúcnosti sústreďovať najmä na malých a stredných podnikateľov. Perspektívy cezhraničnej spolupráce vidí najmä v oblasti turizmu.
Lech Kaczynski zdôraznil, že nie je dôležitá veľkosť štátov, ale ich vôľa spolupracovať a rozširovať túto spoluprácu aj smerom na juhovýchod. Podľa neho \"Európska únia je jedným z najväčších úspechov našej civilizácie, hoci to nie je raj na zemi. Je to miesto, kde treba bojovať za svoje záujmy\". Spresnil, že nemá na mysli vnútrounijný boj, ale diskusiu.
Dodal, že napriek dĺžke spoločných hraníc nemajú Slovensko a Poľsko vážnejšie problémy. \"Máme spoločné hory, z pohľadu oboch krajín aj spoločné more a práve pri mori by sa mohlo konať naše nasledujúce stretnutie\".
Prezidenti sa nevyhli ani úsmevnej otázke, či slovensko-poľským problémom nie je Jánošík. Lech Kaczynski rovnako s úsmevom odpovedal, že aj zástupca veliteľa jeho ochranky sa volá Jánošík a nie je to Goral. \"Určite si nepokazíme vzťahy so Slovenskom kvôli Jánošíkovi\".
Jeho slovenský kolega Ivan Gašparovič dodal, že obaja si z Kežmarku odnášajú rovnakú zbraň, akú nosil Jánošík, teda valašky, ktoré im venovali predstavitelia Euroregiónu Tatry.
Primátor Kežmarku Igor Šajtlava doplnil, že spor o Jánošíka už vyriešilo mesto, keď po poslednom hokejovom zápase rozhodlo, že namiesto jastrabov budú mať kežmarskí hokejisti na dresoch Jánošíka.
 

Vyberte región